Apie
HACK AgriFood'20 - internetinis hakatonas pokyčių kūrėjams
COVID-19 ir po jo kilusi krizė sukėlė didelių pokyčių mūsų gyvenimuose, įskaitant tai, kaip mes auginame, gaminame, vartojame ir vertiname savo maistą. Ant esamų, dar neišspręstu problemų iškilo visiškai nauji keblumai, kuriems reikia naujų idėjų, kūrybiškų problemų sprendimo įgūdžių ir jūsų pasiryžimo padaryti mūsų maisto sistemas atsparesnes, efektyvesnes ir tvaresnes.
Suteikite daugiau aiškumo mūsų neaiškiems laikams.
Prisijunkite prie „HACK AgriFood’20“ – regionino internetinio hakatono, skirto agromaisto pokyčių kūrėjams iš Lietuvos ir ne tik.
- Dalyvaukite dviejų dienų internetiniame hakatone patogiai savo namuose;
- Gaukite mentorystę ir konsultacijas iš geriausių savo srities ekspertų;
- Laimėkite vieną iš 3 pagrindinių prizų, iš €3500 prizų fondo;
- Pristatykite savo idėją per tarptautinį „Žemės ūkio ir maisto Forumą 2020“
Informuojame, kad registracijos į HACK AgriFood'20 regioninį virtualų hakatoną laikotarpis jau baigėsi.
Iššūkiai
Dirbtinis intelektas
AI sprendimai agro-maisto srityje
Dirbtinio intelekto technologijos jau daro reikšmingą poveikį mūsų visuomenei ir ekonomikai. DI grindžiami sprendimai taip pat pamažu sklinda į žemės ūkio maisto produktų sektorių, todėl jis tampa efektyvesnis, tvaresnis ir gali gaminti sveiką maistą. Norėtume išgirsti jūsų idėjas, kaip mes galime panaudoti dirbtinį intelektą prisidedant prie mūsų maisto sistemų gerinimo.
Kova su maisto praradimu ir maisto švaistymu
Maisto nuostolių vertinimas prieš derliaus nuėmimą
Didžioji dalis mūsų maisto prarandama dar prieš pradedant kelionę link mūsų stalų. Tačiau nustatyti tiksliai kiek maisto prarandame yra neaišku. Pateikite savo idėjas, kaip mes galime įvertinti tikėtiną maisto praradimą dar prieš pradedant derliaus nuėmimą.
Maisto nuostolių sumažinimas po derliaus nuėmimo
Dėl netinkamo sandėliavimo ar priežiūros jau nurinkta ir paruošta vartoti produkcija gali sugesti dar prieš paliekant ūkį. Šių nuostolių mažinimas yra nuolatinė kova, o bet kokios naujovės šioje srityje būtų svarbūs žingsniai siekiant, kad mūsų maisto sistemos būtų efektyvesnės ir tvaresnės.
Vertės suteikimas „kosmetinių standartų“ neatitinkančiai produkcijai
Ar pirktumėte negražiai atrodantį vaisių? Tikriausiai ne. Štai kodėl daugelis žemės ūkio produktų yra išmetami dėl to, kad nepatraukia vartotojo akių. Gražus ar ne, visas maistas yra vertingas, ir mes ieškome sprendimų, kurie suteiktų vertę maistui, kuris neatitinka standartų.
Pakuotės įvertinančios produkto tinkamumo vartoti laiką
Maisto sauga yra viena iš pagrindinių vartotojų rūpesčių visame pasaulyje. O netinkamų produktų pateikimas į rinką yra didelė verslo, teisinės ir visuomenės įvaizdžio rizika. Produkto galiojimo laikui įtaką daro daugybė veiksnių, tačiau yra mažai galimybių jį vertinti tęstinai arba bent pakartotinai. Be tokių sprendimų kaip RFID ir duomenų kaupikliai, mes žvalgomės sprendimų, kurie siūlo produkto galiojimo laiką įvertinti atsižvelgiant į kintančias jo pakuotės savybes, tokias kaip spalva, temperatūra, oksidacija ir pan.
Krizėms atspari sodininkystė
Derliaus prognozavimas
Žinojimas, kada ir kiek derliaus tikėtis, gali suteikti itin vertingų žinių ūkininkui, kuris gali iš anksto suplanuoti distribuciją ir pasinaudoti palankiomis rinkos galimybėmis. Mes ieškome sprendimų, kurie padėtų ūkininkams patikimai prognozuoti derlių - kuo anksčiau, tuo geriau!
Vaisių nokimo nustatymas
Aptikti ir tiksliai įvertinti vaisių prinokimą yra būtinas ir esminis gebėjimas automatizuotam ateities ūkiui. Nuo derliaus planavimo ar numatymo iki rūšiavimo ar galiojimo laiko įvertinimo - galimybė aptikti, įvertinti ir stebėti vaisių nokimą būtų sprendimas su daugybe galimos panaudos galimybių.
Duomenimis pagrįstas derliaus nuėmimo optimizavimas
Derliaus nuėmimas yra labai imlus laikui - kai vaisiai sunokę ar daržovės suaugusios, derlių reikia nuimti kuo greičiau, Priešingu atveju jie greitai praranda tinkamumą prekybai arba pradeda pūti. Duomenimis pagrįstas optimalių derliaus nuėmimo tvarkaraščių sudarymas yra sudėtinga užduotis, tačiau išspręsta ji galėtų reikšmingai prisidėti prie ūkio veiklos efektyvumo ir tvarumo.
Darbo jėgos trūkumo mažinimas
Sezoninio darbo jėgos trūkumo sprendimas
Karantino apribojimai aiškiai parodė, kiek žemės ūkis vis dar yra priklauso nuo darbo jėgos ir yra labai jautrus sezoninio darbo sutrikimams. Ir ne tik šiais metais - darbo jėgos trūkumas yra nuolatinė problema, kurią kasmet patiria daugybė ūkininkų. Mes kviečiame jus teikti originalius alternatyvius sprendimus, kaip būtų galima išspręsti sezoninį darbo jėgos trūkumą.
Automatizavimas ir robotizavimas agromaisto sektoriuje
Kai trūksta žmonių atlikti darbą - robotai gali padėti. Nors žemės ūkio automatizavimas ir robotika turi didžiulį potencialą, tai vis dar išlieka besikuriančia ir inovacijoms plačiai atvira sritimi.. Ar turite viziją apie naują robotą besidarbuojantį fermoje? Leisk mums apie jį išgirsti!
Išmani gyvulininkystė
Bitininkystės gerinimas
Bitės yra tylių darbininkių armija - jos apdulkina mūsų pasėlius, tuo pačiu aprūpindamos mus saldžiu medumi. Vis dėlto mūsų bitėms reikalinga priežiūra, paremta naujais požiūriais ir naujomis technologijomis. Nuo bičių sekimo iki avilio sveikatos stebėjimo - mus domina visi inovatyvūs sprendimai, padedantys bitininkams neatsilikti nuo naujausių tendencijų šurmulio.
Išmani gyvulininkystė
Tinkama ūkinių gyvūnų priežiūra ir gerovė yra kertinė atsakingo ūkininkavimo vertybė. Pažangios technologijos ir nauji sprendimai gali reikšmingai prisidėti prie to, kaip auginame savo ūkinius gyvūnus, optimizuojame augimą, stebime sveikatą ar užtikriname maisto saugą - sveikintinos visos novatoriškos priemonės ir metodai.
Vertės suteikimas agromaisto gamybos atliekoms
Vertės sukūrimas žemės ūkio atliekoms
Nuo sėjos iki derliaus nuėmimo - žemės ūkyje per visą pasėlių auginimo ciklą gaunama daug atliekų. Didžioji dalis šių likučių gali būti svarbūs laukų tręšimo ar tolesnio gamybos šaltiniai, o tuo tarpu kiti likučiai yra išmetami be jokio panaudos. Žiedinėje ekonomikoje net atliekos gali turėti vertę - mums tiesiog reikia jūsų pagalbos, kad rastume, kur ši vertė yra.
Maisto gamybos šalutinių produktų vertės kūrimas
Maisto gamybos procesas yra švaistantis procesas, kiekvieną dieną sukuriantis daugybę šalutinių produktų. Dažnai galimybės pakartotinai naudoti šiuos šalutinius produktus yra ribotos, tačiau tikrai gali teikti vertę. Mielai išgirsime jūsų pasiūlymus, kaip mes galime paversti mūsų maisto sistemas patvaresnes per maisto gamybos atliekų vertės atradimą!
Pieno produktų gamybos šalutinių produktų panaudojimas
Įvairių pieno produktų gamyba yra sudėtingas ir daugiapakopis procesas, apimantis skirtingą įrangą, kurią reikia reguliariai prižiūrėti ir valyti, kad būtų laikomasi griežtų maisto saugos taisyklių. Priežiūros procesų metu gaunama daug vandens, kuriame yra su pienu susijusių šalutinių produktų ir kitų gamyboje naudojamų ingredientų. Nors šie šalutiniai srautai gali būti naudojami gyvūnų pašarams papildyti, tai išlieka ekonomiškai ir praktiškai netvaru. Mus domina inovatyvus sprendimai, kurie padėtų atrasti pieno perdirbimo atliekų vertę ar bent jau sumažinti su jų utilizavimu susijusias išlaidas.
Vietinės gamybos skatinimas
Trumpųjų maisto tiekimo grandinių įgalintojai
Dėl didelių sukrėtimų pasaulio maisto tiekimo grandinėse lokaliai gaminamas ir parduodamas maistas sparčiai populiarėja. Tačiau daugelis mūsų vietinių maisto tiekimo grandinių vis dar yra per ilgos ir jas reikia trumpinti diegiant inovatyvius sprendimus - tiesiai nuo ūkio iki vartotojo stalo.
Bendruomeninis ir namų ūkis
Karantinas privertė mus likti namuose, dažnai su ribotomis laisvalaikio galimybėmis. Kodėl neužsiauginus savo maisto? Vaisių ir daržovių auginimas namuose ar kartu su vietos bendruomenėmis žengia didelius žingsnius į priekį, tačiau taip ir lieka entuziastų užsiėmimu. Kokius sprendimus galima pasiūlyti, kad ūkininkavimas namuose taptų įprastu pomėgiu?
Tvarūs ir prieinami stalo įrankiai
Vienkartiniai stalo įrankiai (šaukštai, šakutės, peiliai) yra būtinas priedas, reikalingas daugumai iš anksto paruoštų, pristatytų ar gatvėje parduodamų maisto produktų vartojimui. Tačiau tokie stalo įrankiai dažnai gaminami arba iš pigaus plastiko, arba iš medžiagų, kurios nepriimtinai brangiai kainuoja maisto gamintojams ar vartotojams. Augant stalo įrankiams, labai reikalingos tvarios ir ekonomiškos alternatyvos, kurios yra perdirbamos arba biologiškai skaidomos, ypač tokios, kurios sugeba išlaikyti tinkamas savybes patogiam naudojimui.
Nauji efektyvumą didinantys maisto pristatymo sprendimai
Internetinė mažmeninė maisto produktų prekyba sparčiai populiarėja (ir ne tik dėl COVID-19). Taip pat auga naujų produktų pristatymo sprendimų poreikis. Mes ieškome sprendimų, kurie padėtų „paskutinių mylių pristatymo“ paslaugų teikėjams.
Nauji alternatyvūs maisto produktai
Pastaraisiais metais maisto technologijos tapo vienu iš svarbiausių inovacijų pasaulyje. Vartotojai ir įmonės visame pasaulyje vis labiau domisi naujais ir alternatyviais maisto produktais - nuo augalinių produktų iki funkcinių maisto produktų, nuo naujų gamybos metodų iki tvaresnių ir sveikesnių ingredientų. Ką galėtumėte patiekti mūsų lėkštėje?
Informuojame, kad registracijos į HACK AgriFood'20 regioninį virtualų hakatoną laikotarpis jau baigėsi.
Ekspertai
Pripažintų ekspertų mentorystė bei konsultacijos
Augustas Alešiūnas
Agro technologijų vystymasKristina Šermukšnytė-Alešiūnienė
AgriFood Lithuania DIH klasterio vadovėMika Kukkurainen
NORDIC FoodTech VC vadovaujantis partnerisGrigoris Chatzikostas
„FoodScale Hub“ verslo plėtros viceprezidentasSergejus Fedotovas
Valstybinės augalininkystės tarnybos direktoriusAleksej Kovaliov
„EIS Group“ Vyresnysis programų direktoriusArtūras Bulota
Talent Garden Lithuania rinkodaros vadovas ir bendraįkūrėjasIgnas Šlapkauskas
Inovacinių projektų vystymo ekspertasJustinas Taruška
Nando Europe vadovasSigita Zulonienė
Ekosistemos plėtros ir „Startup Visa Lithuania“ programos vadovėMindaugas Kelpša
Inovacijos @ StopFakeFoodDmitrij Radin
Produkto Vadovas @ StopFakeFoodKasparas Jurgelionis
Partneris steigėjas ir generalinis direktorius „IronWolfCapital“Santi Aliaga
Zyrcular Foods direktoriusGiedrius Bagušinskas
Vykdantysis direktorius @ LitMEAHeidrun Hochreiter
„Aliejaus ar sulčių gamybos šalutinių produktų panaudojimas“ – Iššūkio steigėjaGintas Kimtys
Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) direktoriusValdas Rapševičius
Matematikos ir informatikos mokslas, IT sistemų inžinerijaAnna Rozenfelde
„Į vartotojus orientuotos trumposios maisto tiekimo grandinės“ – Iššūkio steigėjaEdgaras Šakys
Agrokoncernas direktoriusMindaugas Talaikis
Elektronikos inžinerijaJānis Vecvagars
„Maisto tiekimo optimizavimas renginiams“ Iššūkio steigėjasJustas Gribovskis
Įkūrėjas ir direktorius @ UAB “IT SISTEMOS”Astrida Miceikienė
Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos kanclerėVytaras Tamašauskas
Mokslo ir inovacijų projektų skyriaus vedėjas @ Lietuvos verslo paramos agentūraMatija Bumbak
Direktorius/Projektų vadovas @ Platforma 22Thomas Solupajev-Ronlev
Steigėjas ir generalinis direktorius @ FactoboticsCristina Alonso Guillamón
MTEP ir pirkimai @ „Areas“Paulius Guzevičius
„Augalų streso priežasčių nustatymas“ Iššūkio steigėjasTomas Orlickas
Direktoriaus pavaduotojas @ Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijosMercè Gorina Pradas
„Kūrybiškai atgimstančios pakuotės“ Iššūkio steigėjaVaida Morkūnaitė
EIT Food Lithuania Hub veiklų koordinatorėTvarkaraštis
Internetinis dviejų dienų regioninis hakatonas HACK AgriFood’20
2020 m. lapkričio mėn. 21 d.
- 10:00 - 10:30 Hakatono atidarymas
- 10:30 - 12:00 Ekspertai dirba su komandomis
- 12:15 - 13:15 Seminaras: Sigita Zulonienė "Kūrybinis mąstymas ir dizainas"
- 17:00 - 18:00 Mentoriai peržiūri idėjas
- 18:00 - 18:45 Seminaras: Jonas Jonušas „Maisto gaminimas namuose per pandemiją“
2020 m. lapkričio mėn. 22 d.
- 08:00 - 08:30 Seminaras: Jekaterina Zibireva „Rytinė kūrybos pažadinimo rutina“
- 10:00 - 12:00 Mentorystė pagal poreikį
- 12:00 - 12:45 Seminaras: Artūras Bulota "Kaip sukurti tobulą trumpą prezentaciją"
- 13:00 - 14:00 Mentorystė pagal poreikį
- 16:00 Pristatymų registracijos pabaiga
- 16:20 - 17:20 Komandos pristato idėjas
- 18:00 Nominacijos
Kontaktai
Turite klausimų? Mes turime visus atsakymus! Susisiekite su mumis.
Adresas
Mokslininkų g. 2A
LT-08412 Vilnius
Telefonas
+370 699 43227
El. paštas
ask@hackagrifood.lt